alkoholism

jag halkade in på en blogg för en stund sedan och läste ett inlägg om just alkoholism. ville så hemskt gärna kommentera det, för jag har så mycket att säga om det men jag kom fram till att jag själv ville skriva ett inlägg om det istället, hade funnits enorm risk att kommentaren skulle bli megalång annars.

klicka här för att läsa inlägget som jag träffades av!

det finns så otroligt många typer av alkoholism. man kan inte säga att alla alkoholister är si eller så. en del människor har själva valt att hamna i alkoholismens grepp medan andra hamnat där av andra orsaker som de inte varit förmögna att själv kunna påverka.

det finns även olika grader av alkoholism, men trots allt går dem alla under samma namn ändå. jag har människor i min närhet som är just alkoholister MEN helt underbara människor som jag älskar hur mycket som helst.

det vi alla kan komma överens om och som är vetenskapligt bevisat är ju att det faktiskt ÄR en sjukdom, men även ett beroende - ett sorts drogberoende. för visst är alkoholen som en drog, bara mycket mildare och mindre farligt. fast är det det egentligen? det är dock inte något jag vill diskutera i det här inlägget, det skulle ta alldeles för lång tid. det är inte rättvist att diskutera en sån sak i en blogg, inte något som är så pass brett och där det finns så otroligt mycket att säga.

men det jag egentligen ville skriva om, det är människorna som är just alkoholister.
det kan vara precis vem som helst - din bror, din farmor, din mamma, uteliggaren utanför ica, fyllot på bänken i parken, din kompis eller till och med din lärare eller ditt barns dagisfröken.
det har inte alls att göra med hur man ser ut, hur man luktar, vad eller var man dricker, var man bor eller hur man lever. det har helt enkelt bara att göra med ATT man dricker, sen kan man vara en hur underbar person som helst.

vi är alla uppväxta med att fyllona i parken som luktar illa, har fettigt hår, skriker och skränar och med en pripps blå folköl i handen är dem man ska akta sig för. men faktum är att det är helt fel bild av alkoholismen.

låt oss ta ett exempel. lisa är dagisfröken men börjar tröttna på sitt jobb. ungarna bara skriker, det är aldrig lugn och ro, det är enorm press på henne på arbetet. om kvällarna när hon kommer hem tar hon två-tre glas vin (eller kanske bara ett) för att koppla av och bara känna sig lugn. men dagen efter går hon till jobbet efter att ha fått sova gott tack vare vinet. hon kämpar sig igenom ännu en dag och när hon kommer hem - samma sak. är lisa då alkoholist? svar JA.
hon är trots allt beroende av alkohol för att må bra och kunna koppla av. det är en grad av alkoholism, men inte av den sorten som vi alla är uppfostrade att ogilla.
låt oss därför ta ännu ett exempel. rune har varit otrogen, blivit utslängd av sin fru, får inte träffa sina barn och har alltså ingenstans att bo. en kväll när han är ute och går träffar han stig och edit som har varit med om liknande saker, dem sitter på en bänk i parken och dricker lite folköl för att hålla sig varma. rune kan prata av sig och dem lyssnar som om de vore hans vänner, vilket de också snart blir. han börjar "hänga" med dem alltmer och spriten sätter sina spår, men han har trots allt en trygghet. men är han alkoholis? svar JA.
stackars rune kunde precis som lisa ha valt en annan väg, men valde den lätta. men nu har han blivit den personen som sitter i parken som föräldrar varnar sina barn för. men är han verkligen så farlig och hemsk som man säger att han är? nej det är han självklart inte. han är bara en man med mycket sorg och ilska inom sig som förlorat allt.

jag försöker absolut inte försvara alkoholismen på något sätt, eller jo lite kanske, men trots allt så är det en väg på tok för många människor väljer för att klara av sin vardag.
men bortsett från dem här påhittade historierna (som dock är precis så det är i verkligheten) så finns det ju faktiskt dem som inte bryr sig för fem öre vad andra tycker utan dricker för att dem gillar det och för att dem skiter i allt, människor som valt den här situationen på ett eller annat sätt och som verkligen är otrevliga och elaka. det går aldrig att komma ifrån.

men den person som tycker att man bör se ner på alkoholister och att dem är sämre människor, bör nog tänka om. det är inte fullt så enkelt. det är egentligen en mycket längre och mer komplicerad diskussion än det här, men det var allt jag kunde komma på just nu.

men det jag vill förmedla med det här inlägget är att alla människor bör tänka efter innan dem yttrar sig om saker dem inte förstår och istället skänker en tanke åt dem som har det sämre än en själv.

för det är trots allt så att om människor inte får hjälp och en push i rätt riktning och har människor runtomkring som bryr sig och stöttar, så klarar man inte av att leva ett gott liv med allt vad det innebär, oavsett vad som händer...

hoppas jag har kunnat nå någon och att någon har fått sig en tankeställare...


Josefine

Ja, de är hur skoj som helst att vara där. Men jag varnar för träningsvärk dagen efter :P

2009-10-13 @ 20:36:13
Bloggadress: http://jjossefajn.blogg.se/

Katie

Vilket bra inlägg! Jag tycker du argumenterar riktigt bra för vad du tycker och varför du tycker det. Men som du säger är det svårt att få ur sig ALLT då man enbart bloggar om det.



Vad fint det blev i köket föresten!

2009-10-14 @ 11:49:00
Bloggadress: http://katie.blogg.se/

Kommentarer

Ditt namn :
Kom ihåg mej ?
E-post : (bara jag som ser)

Blogg / Hemsida :

Varsågod, ordet är ditt :
ha en underbar dag!
RSS 2.0