norrmalmstorgsdramat

alla kanske minns det som hände för ungefär 36 år sedan vid norrmalmstorg i stockholm. jag levde inte då, men jag har hört talas om vad som hände och tyckt att det är fruktansvärt.

det hela började med att en rånare (janne olsson) gick in på dåvarande kreditbanken vid norrmalmstorg i stockholm, den 23 augusti 1973. därinne sköt han i taket, träffade även en polisman i handen samt tog fyra personer till gisslan.
det som rånaren ville ha ut av det hela var att hans kompis (clark olofsson) skulle bli släppt ur fängelset och att dem med 3 miljoner kronor, skottsäkra västar, hjälmar, 2 pistoler och en flyktbil kunde ta sig därifrån oskadda. kompisen blev hämtad ur fängelset och insläppt i banken för att tala rånaren till rätta.
snart "bosatte" sig rånaren med sina gisslan och sin kompis i bankens valv, varvid två poliser sedan lyckades ta sig in i banken och stänga och låsa dörren in till valvet. nu var dem alltså fångade.

              

det hela kallas för stockholmssyndromet av den enkla anledningen att det var en mycket psykologisk situation. gisslan och rånaren började sympatisera för varandra och befann sig i slutet på "samma sida". dem blev alltså litegrann vänner där inne i valvet. detta är mycket ovanligt i gisslandrama, och det är dels därför som just denna händelse är så speciell.
det hela pågick i 6 dagar innan polisen lyckades stoppa det.

svensk polis hade aldrig tidigare varit med om något sånt här, vilket gjorde deras arbete riktigt svårt. dem visste inte hur dem skulle hantera situationen, därför tog det väldigt lång tid. men svensk poliskår är verkligen ett praktexempel på att alla kan lära sig av sina misstag, för det har man verkligen gjort. idag skulle ju aldrig en sån här situation få dra ut på tiden på det här sättet och det hade gått mycket snabbare att lösa det hela.

klicka här för att lyssna på ett av gisslans telefonsamtal utifrån bankvalvet.
klicka här för att lyssna på en radiodokumentär om händelsen.

igår på efterlyst berättades det alltså om det här och rånaren var även på plats i studion för att berätta. man fick även se en ny intervju med honom som gjorts nu för inte så längesedan.
man kan se att han mår mycket dåligt av att se tillbaka på det han gjort och att han ångrar sig. fast på ett sätt så gjorde han det inte. fastän det är en hemsk händelse, en händelse man inte önskar att andra människor får vara med om, så har det ändå bringat mycket gott med sig. svensk polis har lärt sig mycket, rånaren själv har blivit en bättre person och utvecklats under sin fängelsetid.
han berättade nämligen att han var mycket nöjd med den person han är idag, den person han blivit efter omständigheterna.

idag bor han i thailand tillsammans med sin thailändska fru i ett fint hus och har en liten affär. han har med andra ord ett mycket gott och bra liv.
det är dessutom så att en av poliserna som var med inne i banken, senare har besökt rånaren i hans hem i thailand. oerhört beundransvärt.

det jag vill komma fram till genom detta inlägg, det är att alla människor är värda en andra chans. man kan göra något oerhört hemskt, få ett straff för det som man sitter av och inser att man verkligen gjort något oerhört dumt och hemskt, och när straffet är avtjänat så blir man en bättre människa och tar avstånd från kriminalitet.
personer som gör detta är värda all min respekt. en person som han janne olsson i det här fallet, det är en person jag respekterar starkt.
personer som verkligen klarar av att ta vara på en andra chans och som gör den till något riktigt bra, det är verkligt starka personer som man ska se upp till. dem har verkligen varit med om mycket och har mycket att lära ut till andra människor.

som sagt så tycker jag att alla människor är värda en andra chans.

måste även tillägga att det givetvis finns undantag för det, men det jag menar är utifrån den här situationen. det finns absolut saker som personer har gjort som är direkt oförlåtliga, det är inte det jag menar, att det spelar ingen roll vad man gör så ska man bli förlåten och få en andra chans. men i det här fallet, är det verkligen beundransvärt.

det finns en film som har namnet norrmalmstorg som är en direkt filmatisering av händelsen. jag rekommenderar verkligen er som är intresserade att se den. jag och paul såg den igår efter efterlyst, just för att vi blev så intresserade av den här händelsen efter att vi hört allting om det. SE DEN!!!



Emilia

Såg osså detta på efterlyst.. Men mina känslor är blandade.. Ska ta & se filmen tänkte jag =)

2009-09-03 @ 12:39:03

martin fäldt

Nice blogg om min farfar =)

2009-10-09 @ 10:36:09

Kommentarer

Ditt namn :
Kom ihåg mej ?
E-post : (bara jag som ser)

Blogg / Hemsida :

Varsågod, ordet är ditt :
ha en underbar dag!
RSS 2.0