recept: mumsiga kanelbullar

då var mina kanelbullar klara och dem ser hur mumsiga ut som helst! längtar efter provsmakningen. hihi.
receptet kommer under bilden!



100 gr margarin
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk kardemumma/kanel
ca 1,3 l vetemjöl

2 ägg
pärlsocker
strösocker
margarin
kanel/vaniljsocker

smält först margarinet i en kastrull, häll därefter i mjölken och värm vätskan tills den är fingervarm (37 grader). smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma vätskan, saltet, sockret och kardemumman. (fast jag brukar använda kanel istället) bland ihop litegrann.
häll därefter i vetemjölet, lite efterhand och inte allt på en gång. ett tips man kan följa är att man ska fortsätta hälla i mer mjöl tills dess att degen lossnar av sig själv från bunken och inte längre är klibbig, man ska kunna knåda degen utan att få enmassa klet på händerna. då är den klar!
låt sedan jäsa under en handduk eller liknande till ungefär sin dubbla storlek, ca 1 timme brukar vara lagom.

när degen sedan jäst klart är det dags att göra den till bullar. dela degklumpen till två delar. ta sedan den ena av de två delarna och kavla ut den jämnt till en någorlunda fyrkantig "platta". som när man kavlar pepparkaksdeg ungefär. när det sen är gjort är det dags för fyllningen.
bre på margarin som om det var en macka du skulle bre på, snåla inte utan ta jämt över hela degen. tar man för lite finns det risk att bullarna blir för torra. strö därefter över strösocker och sedan kanel jämt över hela degen. man kan byta ut kanelen mot vaniljsocker man vill och får då istället vaniljbullar. lika mumsigt.
rulla sedan ihop degen till en korv och skär den till små bullar och sätt i formar på en plåt. låt därefter jäsa under en handduk i ca 30 minuter.

när bullarna sen jäst klart är det dags att piffa till det sista innan dem ska in i ugnen. pensla dem med ägg (som är ihoprört i en mugg eller liknande) och strö på pärlsocker, går även att använda krossade hasselnötter eller liknande efter vad man tycker om.
därefter är det dags för ca 12-17 minuter i ugnen på 225 grader.

lycka till allihop!



Malin Starvall

Oooooh GE MIG!!!

2009-10-17 @ 14:12:19

Kommentarer

Ditt namn :
Kom ihåg mej ?
E-post : (bara jag som ser)

Blogg / Hemsida :

Varsågod, ordet är ditt :
ha en underbar dag!
RSS 2.0